Близо 300 учители бяха обучени да преподават финансова грамотност | | 07.12.2017 00:01 | Капитал Daily | стр. 12 | Николай Нейчев

Общо почти 300 учители от цялата страна са вече обучени да преподават финансова грамотност по програмата „За парите и други важни неща". Тя беше разработена от фондация „Инициатива за финансова грамотност" с подкрепата на застрахователно и осигурително дружество „Ен Ен България". Последните обучения се проведоха през миналата седмица в столицата, като участие в нея взеха 54 учителя от 30 различни училища в София и общината. Програмата предполага обучението да се извършва по две ръководства - едното е предназначено за по-малки деца на възраст от 7 до 11 години, а другото за тийнейджъри в горния гимназиален курс. До момента материалът е бил преподаден на няколко хиляди ученици.
Как се развива програмата
Програмата беше представена за пръв път през лятото на 2016 г. и започва в следващата учебна година. Тя включва сборник с 25 „финансови работилници" с практически игри, които да поставят основата на финансовата грамотност у децата над 12-годишна възраст. През ноември фондацията и „Ен Ен България" представиха новото помагало, което вече е насочено и към по-малките. Заедно с полезните знания за управление на личните финанси учениците имат възможност да развият и покажат умения за презентация, решаване на задачи в екип, работа с финансови данни. Всички работилници са съобразени с възрастта на учениците и са вдъхновени от практиката и реалността в България. Интерес към учебните помагала има от всички региони на България, а все по-често с фондация „Инициатива за финансова грамотност" се свързват и родители, които искат заедно с децата си да положат основите на добра финансова грамотност.
Конкуренция и на този фронт
Това е един от няколко проекта, адресиращи финансовата грамотност в българските училища. Подобни проекти имат и Националната агенция за приходите, картовият оператор Visa, а в средата на ноември „Джуниър ачийвмънт" обяви началото на подобен проект, подкрепен от Министерството на образованието, Националната агенция за приходите и 8-те водещи асоциации, представящи целия частен финансов сектор у нас - Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахова-тели, Българската асоциация за потребителско кредитиране, Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на застрахователните брокери, Българската асоциация на управляващите дружества, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Виж
Виж цяла страница